Lentewandeling

Hoi Collega’s,

Op 22 april hebben we een herfstwandeling gelopen. Dit vond plaats op het terrein van woon – en werkgemeenschap Bronlaak. Deze gemeenschap is opgericht in 1948 door Willy Roelvink. In dat jaar schonk Willy het landgoed en de gebouwen aan Stichting Bronlaak, het eerste instituut voor ondersteuning van volwassenen met een verstandelijke beperking, vanuit antroposofische gedachtengang.

Samen met Rudolf Steiner de grondlegger van de Antroposofie

ontstond de eigenheid van Bronlaak, antrosposofische mensvisie. Dat betekent dat ze uitgaan van de gezonde kant van het individu en ze richten op diens mogelijkheden, talenten en wensen.

Inmiddels bestaat Bronlaak uit verschillende woonhuizen en werkgebieden op het landgoed. Ook is er, op 3 kilometer afstand, een woonhuis met daaraan gekoppeld een werkgebied. In het dorp Sint Anthonis zijn vier woonhuizen vanuit Bronlaak bewoond. In totaal zijn er 196 woonplekken op Bronlaak.

Werken

De bewoners werken, net als ieder ander. Door te werken nemen ze deel aan het maatschappelijk leven. Ze kunnen zich verder ontplooien. Óók als je een beperking hebt. Wanneer je werkt heb je eigen taken en verantwoordelijkheden, al naar gelang je kwaliteiten, mogelijkheden en beperkingen. Ze gaan bij De Seizoenen samen met de bewoner op zoek naar een werkgebied dat het beste past. Daarbij is de regie over eigen leven belangrijk en op basis van eigen mogelijkheden de leidraad. Daar waar nodig is hebben ze begeleiding van therapeuten, orthopedagogen of een arts.

De bewoners houden zich vooral bezig met zelfgemaakte biologische kaas, yoghurt, kwark en sappen. Ze kweken biologische gewassen waaruit ze ook wat inkomsten hebben.

Wilt u een beeld krijgen van het samen wonen- samen leven en samen werken op Bronlaak? Bekijk dan de film over Bronlaak en de locatie Eindhoven via ons You tube kanaal.

We hadden voor 22 april gekozen voor een 5 km lange lentewandeling op het landgoed van Bronlaak. Het was een zonnige morgen met een deelname van 10 collega’s. Tijdens de route zagen we langs de weg diverse platen met teksten van bewoners over hun belevingswereld. Er stonden ook kunstwerken die geschonken waren door oudgedienden van Bronlaak en of andere families met hun gedachtegang omtrent Bronlaak.

Het winkeltje van Bronlaak werd nog door enkele collega’s bezocht en daar was te zien wat de bewoners zich mee bezig hielden.

Uiteindelijke hebben we de dag afgesloten met een brunch in Elsendorp bij Keizersberg. Voor ons was het een fijne actieve zonnige dag waarin ons gedachtegang centraal stond. Het verdiepen in het wel en wee van de gemeenschap van Bronlaak was bijzonder en zeker nog een uitdaging om andere wandelroutes te gaan lopen.

De vele natuur waar aandacht aan besteed wordt, de rust, kom je daar tegen!

Groeten Henk Relou en Annie van den Berk

Geen reactie's

Geef een reactie