Kapellekes wandeltocht Gemert

Zondag 29 December hebben we met 13 personen meegedaan aan de kapellekes wandeltocht in Gemert. Het was ideaal weer, fris maar er scheen een winters zonnetje.Om half 4 mochten we van start bij de museumboerderij. Tussen de landerijen door liepen we over het karrespoor naar het tweede kapelleke. Dit is van het St.Jorisgilde (de rooi skut). Al van ver werden we welkom geheten met tromgeroffel en gildebroeders in vol ornaat. Hier was de eerste stop met eten en drinken.

Een gildebroeder vertelde mij  een interessant verhaal over de geschiedenis van het gilde en de tot stand koming van de kapel die nog niet zo heel oud is. En over de rivaliteit uit het verleden met dat andere gilde uit Gemert. Verder op de tocht naar de parochiekerk waar we doorheen moesten lopen. We bekeken de mooie kerstgroep. De drie wijzen uit het oosten waren ook al gearriveerd. Zij hadden een zeer voorspoedige reis gehad! Een dameskoor zong voor in de kerk kerstliederen en in de kerstboom, in de stijl van Joris, kon je een wens ophangen.

Weer buiten langs een kerstgroep met levende dieren. Dan door de tuin, langs oude historische gebouwen, het gemeentehuis, door de tuin van het verzorgingshuis naar het volgende kapelleke. Intussen was de schemer ingevallen en boden de lichtjes langs de route een sfeervolle aanblik en liep je niet verkeerd. Bij het kapelleke van St Antonius en St Sebastianus waren de leden van de groene skut. We zagen een demonstratie van 2 vendelzwaaiers. Staande op een been met de vendel tussen hun knieën geklemd en dan ook nog rond draaien met de vendel strak horizontaal. Een knap staaltje oefenkunst.

Hierna splitste de wandeltocht, de 6 km lopers terug naar het dorp langs de prachtig verlichte molen, de 9 km ging naar het Esdonks kapelleke langs een heel donker pad dat nu volop verlicht was. In een weiland schapen met een lichtkrans om hun nek wat een mooie aanblik gaf in het donker. Bij het eindpunt de museumboerderij waar we met ons allen nog wat konden drinken, eten en napraten over deze geslaagde wandeltocht.

Alberdien bedankt voor de oproep om mee te doen.

Namens ons allen.

Mien van AsseldonkAfbeeldingen

Geen reactie's

Geef een reactie